Het dashboard van een auto met de klok aan de linkerkant, de snelheidsmeter aan de rechterkant en een start-stop-teken in het midden

De basisprincipes van start-stop-technologie

Start-stop-systemen schakelen de motor automatisch uit en herstarten de motor weer zodat de auto minder lang stationair draait. Hierdoor verbruikt de motor minder brandstof en wordt de uitstoot van uitlaatgassen teruggedrongen. Het merendeel van de fabrikanten kiest ervoor om voertuigen af fabriek uit te rusten met VARTA® batterijen in hun start-stop-voertuigen.

De batterij vormt het hart van de auto. Het voedt alles – van het contact tot continu werkende elektrische systemen en entertainmentsystemen. De batterij levert constant stroom voor alle andere functies tijdens het start-stop-proces. Dit soort batterijen doet veel meer dan slechts het starten van de auto. Daarom is de BATTERIJ het HART van uw voertuig.

Tegenwoordig worden de meeste auto's met het start-stop-systeem uitgerust. Daarom hebben we twee innovatieve VARTA® batterijen voor start-stop-technologie ontworpen: VARTA® Silver Dynamic met AGM-technologie voor geavanceerde start-stop-voertuigen met remenergierecuperatie en Blue Dynamic met EFB technologie voor conventionele start-stop-voertuigen.

Rijden en accelereren

Een geavanceerd energiemanagementsysteem onderbreekt het contact met de dynamo tijdens het accelereren en onder normale rijomstandigheden. Hierdoor is meer stroom van de motor beschikbaar voor de wielen. Het contact met de dynamo wordt alleen weer tot stand gebracht als de laadstatus van de batterij onder een vooraf vastgestelde grenswaarde komt.

Eisen aan de batterij:

De batterij wordt ontladen en geladen en moet alle elektrische verbruikers zelf voeden.

Remmen

Bij remrecuperatie wordt de kinetische energie die vrijkomt bij het remmen omgezet in elektrische energie, die vervolgens weer wordt gebruikt om de batterij op te laden.

Eisen aan de batterij:

De batterij moet snel kunnen worden opgeladen en voldoende capaciteit hebben voor de extra energie. De batterij moet ook in een lagere laadstatus goed functioneren.

Stoppen en motor afzetten

Als het voertuig tot stilstand komt, schakelt het Start-Stop-systeem de motor uit.

Eisen aan de batterij:

Zelfs als de batterij ontladen is, moet de batterij nog voldoende energie leveren aan de startmotor om de motor weer te kunnen starten.

VARTA® batterijzoeker


Je bent een Professional? Kijk op onze uitgebreide zoekfunctie in de VARTA Partner Portal.

VARTA® dealerzoeker

Andere dealers zoeken